Griekenland heeft dwaze dingen gedaan en te veel schuld op zich genomen. Maar dat is ook te wijten aan banken uit Duitsland, Nederland en België die veel te makkelijk geld hebben geleend aan Griekenland.

Dat stelt econoom Paul de Grauwe, werkzaam aan de London School of Economics, tegenover discussieplatform Me Judice.

De nieuwe Griekse regering zit in de eerste ronde van een bokswedstrijd met zijn Europese partners. Woensdag komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen om te praten over de Griekse schuldensituatie.

Griekse schuldenberg

De regering van de extreem-linkse Syrizapartij, onder leiding van Alexis Tsipras, wil af van het stringente bezuinigings- en hervormingsbeleid. Ook zint de Griekse regering op een vorm van schuldverlichting, maar daar willen Noord-Europese landen vooralsnog niet aan.

De Grauwe waarschuwt voor een te “moraliserende” houding in onder meer Nederland en Duitsland. “De Grieken hebben dwaze dingen gedaan, dat is zo. Maar de verantwoordelijk is gedeeld: de Griekse schuldenopbouw is alleen mogelijk geweest doordat banken uit Duitsland, Nederland en België volop kredieten hebben verstrekt. Dat was ook roekeloos.”

Volgens De Grauwe kunnen de andere landen van de eurozone het niet maken om Griekenland helemaal alleen de schuldenlast te laten dragen. "Het feit dat er communisten aan de macht zijn gekomen in Griekenland, is een direct gevolg van stugge houding in Noord-Europa. Dat moet wel veranderen."

De Grauwe is overigens wel blij dat de eurozone nu steun krijgt van een grootscheeps opkoopprograma van staatsobligaties van de Europese Centrale Bank. Alleen had de ECB wat hem betreft al vanaf 2010 moeten ingrijpen.

Zie het video-interview van Me Judice met Paul de Grauwe.

Lees ook

Dijsselbloem maant Grieken niet te dreigen

Varoufakis geeft Europa de schuld van Griekse geldproblemen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl